Wednesday, February 6, 2013

Pohon tak berbuah


 
Suatu pagi di sebuah café bersama seorang sahabat…
Kawan  :Maju nampak bisnes awak. Dah bayar zakat ke?
Saya     : Zakat perniagaan? Tak payah kot. Lagipun kita bisness kecil-kecilan je.

Kawan  : Awak pasti ke? Awak ada catat ke duit keluar masuk? Untung rugi? (¬_¬)
Saya      : Err..tak pernah (-_-;)(berpeluh!)
 
Kawan  : Lebih baik awak pastikan betul-betul. Bab-bab zakat ini la yang manusia selalu terleka dan terlupa tentang kewajipannya. Kadang-kadang kita ambil mudah dan sambil lewa sahaja. Padahal, azab bagi mereka yang cukup syarat wajib tetapi meninggalkannya sangatlah pedih.
Saya      : (v_v)(terdiam)
 
Betul juga kata sahabat saya. Tak pernah terfikir pula nak bayar zakat dengan untung yang tak seberapa ini. Ish3x. Betapa jahilnya diri.
Banyak benda yang kadang-kadang kita terlepas pandang dalam hidup ini. Sebab itu kita memerlukan sahabat yang sentiasa menegur dan mengingatkan kita. Dan yang paling penting, kita jangan berhenti dan jemu untuk menambah ilmu pengetahuan kita yang sememangnya cetek.
Pasal bab zakat ni, bukannya tak pernah belajar waktu sekolah dulu. Tapi disebabkan ilmui tu tak dipraktikkan, ia hilang begitu sahaja. Ilmu dan amal adalah sesuatu yang tak dapat dipisahkan. Bab kata pepatah, ‘Ilmu tanpa amal ibarat pohon tanpa buah.’
Kalau tanya saya sekarang apa syarat wajib zakat, saya memang tak boleh nak jawab. Tapi tak mengapa, ustaz GOOGLE kan ada? Jom kite sama-sama belajar bab zakat.

Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada berasaskan pembuatan, perlombongan, perikanan, perkapalan, pembekalan, pertanian, perkhidmatan atau sebagainya dengan tujuan diperniagakan, sama ada dalam bentuk perniagaan persendirian, perniagaan perkongsian sesama Islam atau dengan bukan Islam, perniagaan semua jenis syarikat, koperasi atau perniagaan saham dan sebagainya.

Syarat wajib zakat ada 6 iaitu:
1.     Islam

2.     Merdeka

3.     Sempurna Milik
Harta yang hendak dizakat hendaklah dimiliki dan dikawal sepenuhnya oleh orang Islam yang merdeka. Bagi harta yang berkongsi antara orang Islam dengan orang bukan Islam, hanya bahagian orang Islam sahaja yang diambil kira di dalam pengiraan zakat.

4.     Harta Usaha Yang Baik Sebagai Sumber Zakat
Para Fuqaha’ merangkumi semua pendapatan dan penggajian sebagai “Mal Mustafad” iaitu perolehan baru yang termasuk dalam taksiran sumber harta yang dikenakan zakat.

5.     Cukup Nisab
Nisab adalah paras minimum yang menentukan sesuatu harta itu wajib dikeluarkan atau tidak. Nisab menggunakan nilai emas harga semasa iaitu 20 misqal emas bersamaan 85 gram emas atau 595 gram perak. Pada tahun 2012, kadar nisab di Malaysia adalah bersamaan RM13,000.

6.     Cukup Haul
Bermaksud genap setahun iaitu selama 354 hari mengikut tahun Hijrah atau 365 hari mengikut tahun Masihi. Dalam zakat pendapatan, jangkamasa setahun merupakan jangkamasa mempersatukan hasil-hasil pendapatan untuk pengiraan zakat pendapatan.

Sumber: Lembaga zakat Selangor.
Alhamdulillah. Saya dah pun faham bab zakat perniagaan (senyum). Terima kasih ustaz GOOGLE.

“Wahai orang-orang yang beriman, keluarkan zakat sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu.
Surah al-Baqarah (ayat 267)
 

No comments:

Post a Comment